Bezpečnost potravin

Zvýšení doporučeného přísunu energie ze stravy

Vydáno: 15. 1. 2010
Autor:

Při použití nové přesnější metody pro zjišťování potřebného energetického příjmu se britské doporučené hodnoty 2000 kcal pro ženy a 2500 kcal pro muže ukazují jako podhodnocené o 16 %.

Přes šíření epidemie obezity, britský Vědecký poradní výbor pro výživu (SACN) dospěl k závěru, že dosud doporučovaný denní přívod kalorií 2000 pro dospělé ženy a 2500 pro muže je podhodnocený. Stanovení těchto doporučení vycházelo ze studie provedené v r. 1991, jejíž metodika vedla k tomu, že  byl potřebný příjem potravin posouzen jako o 16 % nižší. Závěry, že skutečný přívod energie je vyšší, jsou výsledkem nových výzkumů s použitím přesnější izotopové metody „dvojitě značené vody“ (double-labelled water technique), kde je základním principem stanovení příjmu energie pomocí produkce CO2 na základě eliminace vodíku a kyslíku.

Nové doporučení, které by uvádělo 2 320 kcal pro ženy a 2900 kcal pro muže zatím nebylo vydáno, budou následovat 14týdenní konzultace. Závažnou věcí je, že na základě dosavadních doporučení byly zpracovány systémy pro označování nutriční hodnoty potravin jako „barvy semaforu“ (traffic lights) a směrné hodnoty GDA (Guideline Daily Amounts). Také návrh Evropské komise ohledně nutričního označování je založen na GDA.

Propagátoři zdravé výživy se obávají, aby si spotřebitelé z toho celého neudělali jednoduchý závěr, že mohou sníst o 400 kcal více.

EU Food Law, 2009, č. 415, s. 10