Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zvýšení doporučeného přísunu energie ze stravy do kategorie

Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Zvýšení doporučeného přísunu energie ze stravy

Vydáno: 15.1.2010
Tisk článku
Při použití nové přesnější metody pro zjišťování potřebného energetického příjmu se britské doporučené hodnoty 2000 kcal pro ženy a 2500 kcal pro muže ukazují jako podhodnocené o 16 %.

Přes šíření epidemie obezity, britský Vědecký poradní výbor pro výživu (SACN) dospěl k závěru, že dosud doporučovaný denní přívod kalorií 2000 pro dospělé ženy a 2500 pro muže je podhodnocený. Stanovení těchto doporučení vycházelo ze studie provedené v r. 1991, jejíž metodika vedla k tomu, že  byl potřebný příjem potravin posouzen jako o 16 % nižší. Závěry, že skutečný přívod energie je vyšší, jsou výsledkem nových výzkumů s použitím přesnější izotopové metody „dvojitě značené vody“ (double-labelled water technique), kde je základním principem stanovení příjmu energie pomocí produkce CO2 na základě eliminace vodíku a kyslíku.

Nové doporučení, které by uvádělo 2 320 kcal pro ženy a 2900 kcal pro muže zatím nebylo vydáno, budou následovat 14týdenní konzultace. Závažnou věcí je, že na základě dosavadních doporučení byly zpracovány systémy pro označování nutriční hodnoty potravin jako „barvy semaforu“ (traffic lights) a směrné hodnoty GDA (Guideline Daily Amounts). Také návrh Evropské komise ohledně nutričního označování je založen na GDA.

Propagátoři zdravé výživy se obávají, aby si spotřebitelé z toho celého neudělali jednoduchý závěr, že mohou sníst o 400 kcal více.


EU Food Law, 2009, č. 415, s. 10

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021