Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zvýšený výskyt salmonely ve Velké Británii do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Zvýšený výskyt salmonely ve Velké Británii

Vydáno: 10.12.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Ve Velké Británii hledají zdroj zvýšeného výskytu salmonely. Podezřelá jsou vejce ze Španělska. Rady poskytovatelům stravovacích služeb.
Úřad pro potraviny (FSA) a Úřad pro ochranu zdraví (HPA) ve Velké Británii vyšetřují příčinu zvýšeného výskytu určitého typu salmonely v Anglii a Walesu. Zvýšený výskyt Salmonella Enteritidis fagotyp (PT) 14b zaznamenal HPA v polovině srpna 2009 v rámci monitorování infekčních nemocí.
Zatímco v roce 2008 bylo hlášeno 137 případů výskytu tohoto typu salmonely, v roce 2009 to je již 443 případů. V Anglii a Walesu se v této souvislosti prověřuje 14 skupin případů, aby se zjistilo, zda existuje společný zdroj infekce. S těmito 14 skupinami je spojeno 144 případů výskytu S. Enteritidis (PT) 14b.
Jednotlivé skupiny se dávají do souvislosti s různými stravovacími zařízeními. Ačkoliv dosud není přesně znám původce infekce, existuje podezření na vejce původem ze Španělska. Britské úřady proto kontaktovaly španělské autority a vzájemně spolupracují na vyšetřování současné situace.
V této souvislosti FSA radí poskytovatelům stravovacích služeb a jiným potravinářským subjektům, jak zacházet s vejci, aby byla bezpečná, viz Bezpečné používání vajec ve veřejném stravování.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021