Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zvyšování kvality a bezpečnosti vajec pomocí genetiky do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Zvyšování kvality a bezpečnosti vajec pomocí genetiky

Vydáno: 1.9.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Aktivita v rámci výzkumného projektu SABRE (6. rámcový program V&V v EU).
Spotřebitelská vejce jsou považována za zdroj výživných látek, a proto je výživáři dobře přijímají. Špatná kvalita vaječné skořápky však vede ke zvýšenému výskytu poškozených (nakřáplých) vajec. Pravděpodobnost, že se u nakřáplých vajec vyskytne salmonela, je 3–93krát vyšší než u neporušených vajec. Z hlediska vjemu spotřebitelů je rovněž důležitý vzhled skořápky.
Pro chovatele nosnic je kvalita vajec jedním z hlavních hledisek. Jestliže jsou vejce kvalitní, chovy nosnic mají delší životní cyklus. Při nekvalitních vejcích se značně zvyšuje odpad a délka života nosnic se zkracuje.
 
V rámci projektu SABRE zaměřeného na šlechtění hospodářských zvířat byla identifikována řada transportních molekul odpovědných za sekreci bílkovin a minerálních látek potřebných pro tvorbu skořápky a byl vytvořen nový nástroj na lepší výběr slepic pro chovy, ve kterých budou nosnice snášet kvalitnější a zdravější vejce.


 

Na zbarvených vejcích na obrázku je vidět množství kutikuly – ochranné antimikrobiální vrstvy na vejcích.
 
Zdroj: EU–AgriNet
 
SABRE: výzkumný projekt EU
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021