Bezpečnost potravin

Další etapa kampaně Ryba domácí (letní grilování)

Vydáno: 4. 6. 2010
Autor:

Tisková zpráva MZe ze dne 3.6.2010.

Ministerstvo zemědělství ČR hodnotí dosavadní průběh kampaně RYBA DOMÁCÍ velmi pozitivně. Kampaň na podporu konzumace sladkovodních ryb, která je spolufinancována Evropským rybářským fondem, byla oficiálně zahájena 1. 9. 2008 a plánována je do konce roku 2011. V současnosti probíhá další fáze kampaně RYBA DOMÁCÍ – letní grilování.
 
Česká republika je známa svou dlouholetou tradicí produkčního rybářství.  Kapr a ostatní sladkovodní ryby žijí u nás v přírodních podmínkách a jejich vysokou kvalitu mimo jiné dokládají ochranné známky udělené Evropskou unií. „Lidé by se měli obecně více zajímat o to, jaké potraviny kupují. Řada našich producentů nabízí čerstvé produkty té nejvyšší kvality. Nejen sladkovodní ryby, ale i další lokální produkty je proto nezbytné co nejvíce podporovat,“ uvádí náměstek pro komoditní úsek MZe Stanislav Kozák.
 
„Podpora konzumace sladkovodních ryb je plně v souladu s moderními trendy a zdravým životním stylem. Maso sladkovodních ryb obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek včetně nenasycených omega 3 mastných kyselin. Navíc je lehce stravitelné, to je jeho nesmírná přednost.“ sdělila Renata Komiková, ředitelka Odboru Řídící orgán Operačního programu Zemědělství a OP Rybářství.   
 
Současná fáze kampaně RYBA DOMÁCÍ – letní grilování, je společně s velikonoční etapou hodnocena jednoznačně nejlépe. Grilování se v České republice stalo v posledních letech trendem a mezi veřejností je stále populárnější.
 
Dita Vrbová